Οι μαθητές μας στο διαγωνισμό Do Your Bit!

Μαθητές και μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού πήραν μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό STEM: DO YOUR BIT κατασκευάζοντας μία “έξυπνη” σημαδούρα!

Σε ποιον Global Goal της UNESCO για τη βιώσιμη ανάπτυξη επικεντρωθήκαμε

O Global Goal που επικεντρωθήκαμε είναι ο 14.Α (INCREASE SCIENTIFIC KNOWLEDGE, RESEARCH AND TECHNOLOGY FOR OCEAN HEALTH). Η τεχνολογική κατασκευή που δημιουργήσαμε έχει σαν στόχο την καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων που σχετίζονται με τους ωκεανούς  και τη θάλασσα για την απόκτηση επιστημονικής γνώσης στο συγκεκριμένο πεδίο. Η κατασκευή μας θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία και τη διατήρηση των ωκεανών και της βιοποικιλότητάς τους σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, η κατασκευή μας εστιάζει στην καταγραφή δεδομένων που αφορούν στην κατανόηση της διαδικασίας (process) της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης της υδρόσφαιρας και κατ’ επέκταση του πλανήτη και της ζημιάς που αυτή μπορεί να προκαλέσει στους ωκεανούς.

Τι κατασκευάσαμε

Η κατασκευή μας ονομάζεται micro:bit-buoy και ουσιαστικά πρόκειται για μια έξυπνη σημαδούρα η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή δεδομένων στη θάλασσα. Στο εσωτερικό της σημαδούρας βρίσκεται η πλακέτα micro:bit η οποία είναι συνδεδεμένη με τον αδιάβροχο αισθητήρα θερμοκρασίας DS18B20. Η κατασκευή μας χρησιμοποιεί τους αισθητήρες LED Light sensor, Accelerometer and Temperature Sensor οι οποίοι υπάρχουν ήδη πάνω στο micro:bit καθώς και τον εξωτερικό αισθητήρα θερμοκρασίας DS18B20, ο οποίος χρησιμοποιείται για την καταγραφή της θερμοκρασίας του νερού. Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της σημαδούρας μας βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό 3d printed περίβλημα, το οποίο το σχεδιάσαμε στο tinkercad και εκτυπώσαμε στον 3d εκτυπωτή του σχολείου μας.

Γιατί την κατασκευάσαμε

Με τη σημαδούρα μας μετράμε δεδομένα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Η κατασκευή μας τοποθετείται στο νερό, όπως μια κανονική σημαδούρα, με μόνη διαφορά ότι μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το περιβάλλον της. Μετράει σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία του νερού, μέσα από την επιτάχυνση που δέχεται, υπολογίζουμε το ύψος, τη συχνότητα και την κατεύθυνση των κυμάτων. Επίσης, λόγω του μικρού κόστους που έχει η συσκευή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές τέτοιες σημαδούρες σε μια περιοχή και να φτιάξουμε ένα δίκτυο όπου θα λαμβάνουμε δεδομένα για διαφορετικά σημεία μέσα στο νερό. 

Σε ποιους απευθύνεται και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει την κοινότητα/κοινωνία

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κλιματική αλλαγή υπάρχει ανάγκη να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα μέσα από τη θάλασσα. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων σε δεύτερο χρόνο θα μας επιτρέψει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για μια σειρά από προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι οι παράκτιες περιοχές. Η συσκευή μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, όπως η υπερθέρμανση του νερού και η αύξηση της στάθμης των υδάτων, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από τον καθένα και το κόστος της είναι πάρα πολύ μικρό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα από τις αρχές ενός μικρού νησιού για ερευνητικούς σκοπούς ή για την ασφάλεια των κατοίκων του, στέλνοντας δεδομένα που έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Tags:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.